Duyuru

Hoş Geldin ARMY

Bildirim
Ekip alımları devam etmektedir.

- [EYLUL/2016] Grazia Korea - Suga Röportajı

Tüm Bölümler



S: Yorgun görünüyorsun.
C: Beijing konserinden yeni döndüğüm için. Sabahın 5’ine kadar müziğim üzerine çalışıyordum ve biraz kestirip buraya geldim.

S: Son zamanlarda meşgul olmalısın.
C: Asya turundayım. Yakında mixtape’im çıkacak. Konserden sonra müzik yapacağım. Kore’ye döndükten sonra da müzikle uğraşacağım. Konser harici yaptığım tek şey müzik.

S: Yurtdışındayken nasıl müzik yapıyorsun?
C: Otel odasında müzik yapabileyim diye müzik aletlerimi de yanıma alıyorum.

S: Mixtape’inde ne kadar müzik var?
C: 10 parça olacak, düeti henüz yapmadığım için bundan yüzde yüz emin olduğumu söyleyemem.

S: Mixtapeler’ini Suga olarak yayımlamayacak mısın peki?
C: Hayır. Agust D olarak yayımlayacağım. Memleketim Daegu’ya karşılık, DT Suga anlamına geliyor bu takma ad. Anlamını seviyorum ve kulağa mükemmel geliyor. Sanırım BTS ile çalışmazken bu  ismi kullanıyor olacağım. Mixtape  Ağustos’ta yayımlanacağı için, bunun iyi bir rastlantıya dönüşeceğine dair içimde bir his var (gülüşmeler).

S: Mixtape’inin ne tür bir havası olacak?
C: Temel olarak, Hip Hop olacak. Kulağa BTS’in şarkılarından farklı gelecek.Yapmak istediğim her şeyi yaptım. Big Hit kiminle çalıştığıma ve kimle düet yaptığıma karışmadı. Halktan veya müzik listelerindeki sıramdan endişe duymak zorunda da değilim.

S: Şarkı sözlerin nasıldı?
C: Sözleri yazarken, “Hah? Böyle mi hissediyorum gerçekten? Bunu cidden yazabilir miyim?” gibiydim. Ama aklımda olanları yazdığım için daha iyi hissettim.

S: Bunları resmi birer şarkı olarak yayınlamaktansa, mixtape olarak yayınlamayı neden tercih ettin?
C: Eğer resmi şarkılar olsalardı, bazı sınırlamalar da olacaktı. Müzik listeleri hakkında bir yük altına girmiş gibi hissedecektim. Şarkıları yaptığımdan beri, sadece bu şarkıları duymak isteyenlerin dinlemesini istiyorum. Dinlemek istemeyenler 30 saniyeden daha fazlasını dinlemezler. Kısacası, bu şarkılarla promosyon yapıp insanlara dinlemeleri için yalvarmama gerek yoktu. Bedavaya yayımlamamın nedeni bu.

S: Genelde nelere ilgi duyarsın?
C: Hayaller, gençlik ve gerçeklik hakkında konuşmayı severim. Toplum bu aralar 20’li yaşlardaki insanlara karşı haşin davranıyor. Öğrencileri sıkı çalışmaya zorluyorlar. Toplumda bir ‘başarı’ klişesi var. Bireylerin kendilerine ait bireysel hayalleri olması çok zor. İnsanın 20’lerindeyken bile bireysel bir hayale sahip olması kolay değil. ‘Npo’ jenerasyonu olarak (ÇN: Vazgeçmeleri gereken çok şey olduğu için sefalet içinde yaşayan jenerasyonu kast ediyor.) insanlar çaresiz kalıyor çünkü geleceği göremiyorlar. Işığı görseler, ona doğru ilerleyebilirler. Oysa onlar kendilerine rehberlik edecek herhangi bir ışık göremedikleri için çaresizliğe düşüyorlar. Müziğimle onları rahatlatmak istememin nedeni bu.

S: Vay, yaşına nazaran çok olgunsun. Müzik üzerinde çalışmaya erken başladığın için olabilir mi bu?
C: Sanırım MIDI ile bilgisayarımda çalışmaya ilk başladığımda 13’tüm. İlk şarkı sözü yazdığım zaman da 13 yaşındaydım. Sonra Daegu’da bir müzik stüdyosunda çalışmaya başlamıştım.

S: Part time olarak mı?
C: Evet. Gençtim, müzik üzerine çalıştım demek yerine sadece çalıştım demem daha doğru olur. Ama  beste yapmayı ve düzenlemeyi böyle öğrendim. Bazıları underground rapçisi olarak müzik yaptığımı söyler, ama sadece Daegu’da müzik yaptığımı söylemek daha doğru olur. Stüdyoda çalışırken, yaptığım beat’leri sattım, ve sonunda rap yapmaya başladım.

S: Ne kadar kazandın o zamanlar?
C: Hiç kazanamadım.

S: Ne? Part time işin sanmıştım.
C: Müzik alanında işler böyle yürüyor. Bu iş yoluyla kazandığım küçük miktarı toplu taşımaya ve yemeğe ödemekle çok meşguldum.Stüdyo’nun yanında 2000 won’a erişte  satan küçük bir Jajjang dükkanı vardı ve bir yanda da 1000 won’a erişte saten başka bir dükkan var. Her zaman seçmekle başım dertteydi. 1000 won’a erişte  yersem, otobüsle eve gidebilirdim. 2000 won tutan Jajjang eriştesinden yesem, 2 saate eve yürüyerek gitmem gerekecekti. Zorlayıcı bir durumdu, ama o zamanlar müziğe olan tutkum sayesinde ayakta kaldım.

S: O zamanlar birlikte çalıştığın kişilerle hala iletişim içinde misin?
C:  Müzik yapmaktan vazgeçen pek çok kişi var. Bunun karşılığında, bana “Müziği seviyorum ama bunu yapmak için yeterince yetenekli olduğumu sanmıyorum.” diyen bir abi hip hop şirketi kurdu. Şuanda bir şirkette çalışan veya BBQ restorantı olan başka ağabeyler de var.

S: Müzikte yetenekli olduğunu düşünüyor musun?
C: Yetenek konusunda emin değilim ama müzik yaparken çok ciddileşirim. Günlük hayatımda fazla enerjik bir insan değilim fakat her şeyimi katmadan müzik yaparsam kendimi affetmem. Başladığınız işi layıkıyla bitirmeniz gerekir.

S: Birlikte çalışmak istediğin herhangi bir müzisyen var mı?
C: Kanye West. Liseye giderken, part time çalıştığım için Naksan Hiphop Festival’ine bilet kazanmıştım. O zamanlar, Kanye West ana artistti ve şok olduğum o anı hala unutamıyorum. ‘Power’ı sergilediği zamandı. Diğer gördüğüm performanslardan tamamiyle farklıydı. Sıradan bir müzik değil de bir şaheserdi. O hakikaten de Kanye West. Daha ne diyebiliriz ki? Ne yapsa, trend olur.

S: Bir artist olarak amacın ne?
C: Çocukken, umut veren çok fazla şarkı dinlerdim. 13 yaşındayken neyin acısını çekiyordum bilmiyorum (gülüşmeler).  Ben de böyle umut veren şarkılar ortaya koymak istiyorum. İnsanların “Bu çocuk kalbe dokunan müzikler yapıyor.” dediğini duymak istiyorum.Tabi, bu hedef ulaşılması zor (gülüşmeler).

S: Öyleyse bir insan olarak hedefin nedir Min Yoongi?
C: İyi bir adam olmak. Ama nasıl bir insan herkese karşı iyi olabilir? Bu aşırı açgözlülük olurdu. Hiç değilse yalan söylemeyen dürüst bi adam olmak istiyorum. Şarkı sözlerim gibi yaşam sürmek istiyorum. Böylece ne kadar zaman geçerse geçsin, şarkı sözlerimle gurur duyabilirim.

S: Müzikten başka ilgi duyduğun bir şey var mı?
C: Moda, ama genelde müzik enstrümanlarına ilgi duyarım. Ekipmanlar hakkında eleştiriler okumanın yanı sıra yabancı dergilerden de çok okurum. Onlarda mikrofon, konvertör gibi Kore’de çok yaygın olmayan şeyler var. Yurt dışına ne zaman çıksak, bunlardan alıp döneriz.

S: Bu çok tahmin edilir değildi.
C: Stüdyo’da çalıştığımı söylemiştim. Şuanda, mix ve master kayıtları yapıyorum. İnsanlar “Niye tüm bunları kendine yapıyorsun?” diyorlar.  Eğlenmek ve enerji almak için yapıyorum.

S: Nedense, modaya ilgim var diyeceksin sandım.
C: Tabii ki modaya çok ilgim var. Önceleri, aşırı aksesuar takarak dışarı çıkmayı severdim. Ama şu an durum değişti. Şimdi ucuz ve basit bir tişört giysem bile havalı bir insan olmak istiyorum. Son zamanlarda basit görünüşlere özenme nedenim bu.

S: Rapçisin ama bir dövmen bile yok.
C: Küçükken, dövmem olsun isterdim. 20 yaşına gelince bu düşüncem tamamen gitti. Pharrell Williams’ın bile dövmelerini sildirdiğini fark ettim. Neden dövme yaptırmaya karar verdiğini bile bilmediğini söylemişti. Gelecekte yapmak istediğim şeyler var. Hayır işi yapmak istiyorum, ama bir dövmemin olması işleri kötü yönde etkileyebilir. Kendimi alıkoyma nedenim bu. (ÇN: Korelilerin tutucu bir millet olmasından kaynaklanan bir durummuş.)

S: Sadece bir dövme yaptıracak olsaydın, nerene yaptırırdın ve bu ne olurdu?
C: Ayak parmağıma küçük bir benek.

S: Ney?
C: Böylece kimse göremez. Ama bilmiyorum, gelecek yıl fikrimi değiştirip sırtıma büyük bir dövme yaptırırım belki (gülüşmeler).

S: Ne tür aksesuarları seversin?
C: Yüzük, saat, bileklik, kolye ve diğer her şey. Kısa bir süre önce, pahalı bir saat almak hayalimdi.
Erkeklerin dünyasında, pahalı bir saat kişinin başarısını göstermek için bir yoldur. Ama artık böyle düşünmüyorum. Eğer pahalı bir saatim olsa insanlar beni başarılı olarak görecek mi? Hayır, aksine tiksinti duyabilirler. Ne giydiğim ve ne yaptığımın başkaları üzerinde negatif etkileri olabileceğini farkettikten sonra tedbirli biri haline geldim.

S: Hayırseverlik işlerine ilgin var gibi.
C:  Medya zayıflığı ve sıskalığı, güzelliğin mutlak standardı olarak insanlara kabul ettirme konusunda bir yaygara yaratıyor. Ama dünyanın diğer bir ucunda, açlıktan ölen insanlar var. Bu şeylerin daha çok farkında olmamız gerekmez mi? Eğer ilham verici ve temiz bir insan olursam, insanların başlarını daha çok bu tür şeylere çevirmesine yardım olabilirim diye düşünüyorum.

S: Her zaman olmak istediğin kişinin ne kadarı olabildin?
C: Neredeyse %10’u? O kadar bile değil. Hala daha havalı bir insan olmaya ihtiyacım var. 

Çeviri: guanin
Düzenleme: Meri
ENG cr. junggukupdates

KAYNAK BELİRTİNİZ!

Yorumlar