Duyuru

Hoş Geldin ARMY

Bildirim
Ekip alımları devam etmektedir.
[ARAŞTIRMA YAZISI] 21.11.2013 Bangtan ve B-Free
26.6668

[ARAŞTIRMA YAZISI] 21.11.2013 Bangtan ve B-Free

[ARAŞTIRMA YAZISI] 21.11.2013 Bangtan ve B-Free

[ARAŞTIRMA YAZISI] 21.11.2013 Bangtan ve B-Free

(Photo cr: smilingseoul)

21 Kasım 2013'te B-Free adlı underground bir rapçi RapMonster ve Suga ile birlikte Kim Bonghyun's Hiphop Critic adlı bir programa katıldı. Programın 1.yıl dönümü olması sebebiyle oradaydılar. O gün içerisinde gelişen olayları anlatmadan önce Bangtan ile B-Free'nin geçmişine geri dönmek istiyorum.

B-Free 2 ay önce, Bangtan'ın O!RUL8,2? albümü için yayınladığı Concept Trailer klibinden aldığı ekran görüntüsünü instagramında şöyle bir yorumda bulunarak paylaşmıştı; "Bu b.ktan idol parçaları Kanye West'in Black Skin Head şarkısını kopyalamışlar!!! Lanet olsun"




Bu olay çok fazla büyütülmedi ve pek tanınmayan birisi olduğu için de çabuk unutuldu. 
Dip not: Kanye West'in Ken Lewis tarafından hazırlanan mixtape'i şarkının tamamında değil sadece bir kısmında kullanılmıştır ve Bangtan bu albümünde Ken Lewis ile birlikte çalışmıştır. Ayrıca albümün içerisinde bu parça yok sadece promosyonları boyunca bu mixtape ile performans sergilediler.

21 Kasım'a gelecek olursak, program kaydı boyunca orada bulunmayan ARMY'ler, giden ARMY'lerin çığlıklarıyla, profesyonel fotoğraf makineleri ve pankartlarıyla hiphop etkiliğinin havasını bozacağını düşündü. Fakat orada bulunan bir kişi açıkça hayranların sessizce durup sadece fotoğraflarını çektiklerinden bahsetti. Bu videoda ARMY'lerin sessizce oturduklarını görebilirsiniz. 


Videoda Suga'nın yanında oturan adamların hayranları çektiğini fark ettiniz, değil mi? Program esnasında bu fotoğrafların da internete düşmesi çok gecikmedi. İlk olarak yine konuk olan Okasian adlı rapçi bu fotoğrafı instagramında paylaştı ve "Bu insanlar çıldırmış" yazdı. Fotoğrafın üzerinde "Sakin olun..." yazıyor.
Okasian'ın bu paylaşımından sonra B-Free aynı paylaşımı "kekekekekekekekekekekekekekeke" yorumuyla tekrar paylaştı. Ayrıca Twitter'ında "Bayan hayranlar çok iyi" yazdı. Instagramındaki gönderisini sildiği için Twitter'daki paylaşımlarını göstermek zorundayım. 




video cr: Smiling Seoul
23 Kasım'da yayınlanan bir fancamde (yukarıda) B-Free ile RapMon&Suga arasındaki konuşmaların ne olduğunu öğrenebildik. Konuşmalar içerisinde Bangtan için oraya giden hayranlar hakkında bazı yorumlar yapılmış, bazı underground rapçiler idol olmak hakkında şakacı yorumlarda bulunmuş. Böyle böyle konu idol rapçiler ve diğer rapçiler hakkında bir konuşmaya dönmüş. Konuşma daha çok B-Free ile Bangtan üyeleri arasında olmuş. B-Free bir takım zor sorularla üyeleri sıkıştırmaya başlamış.

Yayınlanan fancam, idol rapçiler ve diğer rapçilerin aynı hip-hop sahnesine ait olup olmadıklarını konuştukları bir şaka ile başlıyor. Diğer rapçilerle bunun hakkında biraz konuştuktan sonra ev sahibi herkesin konuşmaya katılmasını istediğinden üyelere idollerin ve hiphopın birbirleriyle uyumlu olup olmadığını soruyor.

Rap Monster şöyle cevap veriyor; "İnsanlar idolleri düşündüğünde akıllarına makyajları ve kıyafetleri geliyor, biliyorum. Fakat dürüst olmak gerekirse, bizim albümümüzü sadece dinlerseniz, albümümüz hiphop dolu" Cevap olarak diğer rapçi söyle diyor; "Hiphop sadece bir tür ismi değil, o bundan çok daha fazlası. Bu yüzden bence bu hiphop albümünden ziyade daha çok bir rap albümü." RapMonster sakince rapçilerin ne demek istediğini anladığını, çünkü kendisinin de daha önce underground deneyimi olduğunu söylüyor. İdollerin de rapçilerin de bakış açısını anladığını ve bu iki figür arasında dengeyi bulmaya çalıştığını söylüyor.

Daha sonra konuşma hiphop'ın maçoluk (erkeksilik) imajına geçiyor ve sahneye çıktığında makyaj yapıp kıyafetleri değiştirmenin, maçoluğun doğasına aykırı olup olmadığı tartışılıyor.

Ev sahibi "Bu yüzden 'boonjang' (Sahne için kıyafet değişitrme ya da makyaj yaptırmak) yaptırdığınızda" dediğinde, B-Free ev sahibinin sözünü "Hayır bu 'boonjang' değil, bu 'yeojang' (erkeklerin kendini kadın olarak değiştirmesi)" diyerek kesiyor. Ev sahibi "Bangtan öyle değil" diyor.

Rap Monster bu konuda kendini garip hissettiğini, hala makyaj yaptırmaya alışmaya çalıştığını, böyle şeylere neden dikkat çektiklerini anladığını ve bir kez daha ısrarla iki dünyayı da anladığını açıklamaya çalışıyor. B-Free araya şöyle giriyor: "Öyleyse gerçekte istediğin nedir? İki dünyayı da anladığını söylüyorsun, eğer ikisini de yapmak istediğini, ikisini de anladığını söylüyorsan, o zaman gerçekten yapmak istediğin şey ne? Bunun garip olduğunu ve hoşlanmadığını söylüyorsan, o zaman yapmak istediğin şey ne?"

Bu noktada Suga mikrofonu eline alıyor ve şöyle diyor; "Ben sadece müziğimle birlikte daha çok insana ulaşmak istiyorum, onun da (RM) bunu istediğini biliyorum... Bunu yanlış anlıyor olabilirsiniz; fakat şahsen ben undergroundla majör (usta) arasında bir köprü kurmak istiyorum. Bunun sebebi Daegu'da underground yapıyor olmam ve kendi kendime birçok zorluğu aşmam. (O zamanlar) Sonunda bir şarkı yayınlamıştım ve onu satmaya çalışmıştım fakat ondan bir kuruş bile kazanamadım. Bu şekilde müzik yapmak, gerçekten çok zor..."

B-Free: "Yani zorluk çekmek istemediğin için Seoul'e geldin?"
Suga: "Hayır, öyle değil. Sonuçta Seoul'e geldim çünkü ekibimle birlikte müzik yapmaya devam etmek istiyordum ve kendi kendime bunun daha fazla tanınmak için ilk adım olduğunu düşündüm, hyunglarla beraber müzik yapmaya devam edeceğim bir yol olacaktı." 
B-Free: "O halde idol olmak; para kazanmak için (yapılan) geçici bir şey?"
Suga buna karşılık olarak, öyle olmadığını; müziğiyle büyük bir dinleyici kitlesine ulaşmaktan mutlu olduğunu ve bununla ilgili harika hissettiğini söyledi.

Atmosfer biraz ısınmaya başlayınca ev sahibi konuyu barışçıl bir şekilde bitirmeye çalıştı fakat B-Free şöyle bir yorumda bulundu; "Tek bir yolun doğru olduğunu söylemiyorum; fakat SUGA'yı ya da 'Satang-ssi (Korece şeker demek)'yi ve RapMonster'ı tanımadığım için, onlar da beni tanımadığı için ve büyük ihtimalle hiç müziğimi dinlemedikleri, benim de BTS'in müziğini hiç dinlemediğim için, merak ettiklerim hakkında bazı sorular soruyorum sadece."

Sonra BTS üyelerinin nasıl bir araya geldiklerini soruyor ve Rap Monster grubun başlangıçta dans içermeyen bir hip-hop grubu olarak düşünüldüğünü fakat zamanla üyelerin değiştiğini, farklı yeteneklerde başka üyeler eklendiğini ve bugün bildiğimiz BTS'in oluştuğunu açıklıyor.
B-Free: "Daha önce Suga'nın da dediği gibi, zorluklarla karşı karşıya kaldı, bir kuruş bile kazanamadı. Peki, bu durum bizim için de geçerli. Herkes için böyle fakat aradaki fark sonuna kadar dayanabilecek misiniz... Sizin ve benim aynı yolda yürüyen insanlar olabileceğimizi hissediyorum; fakat siz, bu baştan çıkarmaya (cezbediciliğe) dayanamamışsınız."
Suga: "Bunu neden baştan çıkarma olarak tanımladığını gerçekten anlayamıyorum."

Ev sahibi bir kez daha konuşmayı bitirmeye çalışıyor fakat B-Free, Bangtan'ın 'O!RUL8,2?' için yaptığı Concept Trailer'ı hakkında soru sorarak tekrar sözünü kesiyor.
B-Free: "Ah merak ettiğim bir şey var. Birisi bana Kanye West'in Black Skinhead şarkısını kullanan bir grup olduğunu söyledi ve ben de bu konuyu araştırdığımda bunun siz olduğunuzu gördüm. Onu dinledim, beat (ritm) ve rap yapma şekli aynıydı. Bunun neden böyle olduğunu merak ediyorum. O zamanlarda çok sinirlendiğimi ve internette inatlaştığımı biliyorum, bunun için üzgünüm. Ayrıca hayranlarınız bana bu şarkının yapımcısının, sizin için şarkının mix'ini yaptığını anlatmaya çalıştı.
RapMonster: "Sanırım her şeyi yanlış anlamışsın. Evet, bu bizim için yapıldı ve bu sadece dansımızı göstermemiz için yapılan bir Concept Trailer'dı. Aslında dans Kanye West'in şarkısına koreografilendi ve biz gerçekten orijinal şarkıyı kullanmak istedik; fakat şarkının dili denetlemeden geçemeyecek kadar ağırdı bu yüzden bunu kullanamazdık. Şahsen ben orijinal şarkıyı kullanmak isterdim, bu çok daha net olurdu.

Fakat B-Free RapMon'un bu cevabından tatmin olmamış gibi görünüyor ve Kanye West'e saygı duyduğunu söyleyen birisinin nasıl olup da şarkının MR (Sözsüz) hali üzerine kendi rapini yerleştirip bunu kendininmiş gibi ortaya koymayı ve böyle bir şeye katıldığını söyleyebildiğini anlamadığını söylüyor.
Ayrıca "Bana göre beğendiğin bir sanatçıdan bir şeyler kopyalamak, kendininmiş gibi sunmak ona saygısızlıktır." diyor. Rap Monster sadece dans ettikleri halde kopyalamakla ne demek istediğini biraz daha açıklamasını istiyor. Fakat B-Free açıklamaya başlar başlamaz ev sahibi B-Free'yi bastırarak konuşmayı sonlandırıyor.

Program sonrasında Başkan Bang ShiHyuk Twitter'ında şunu paylaştı;

"Aklınızda ne varsa söylemenin, Hip-hop'ın temel kuralı olduğunu düşünüyorum. Fakat ne tür olursa olsun, nerede ya da ne zaman konuşacağınızı bilmeniz gerekmez mi? Başka birisinin ilk yılını kutlamak için gittiğimiz bir partiydi. Söylemek istediklerini içinde tutamayacaksan, gelmemen daha iyi olmaz mıydı?"

RapMonster daha önceden o akşam yeni bir şarkı yayınlayacağının sinyallerini vermişti ve gece olduğunda yeni şarkısını; 
"Yeni Şarkı.
Rap Monster - Too Much" şeklinde paylaştı. Şarkının sözlerinde hem rapçi hem de idol olmakla alakalı sert sözler var fakat bu sözleri bu olaydan hemen sonra yazıp, kaydedip, yayınlaması mümkün olmadığından bunun sadece ironik bir tesadüf olduğunu düşünüyorum.
Şarkının yayınlanmasından kısa bir süre sonra eski Bangtan tranieesi ToppDogg üyesi Kidoh twitterında şarkıyı paylaşarak şöyle yazdı: "Daenamhyup* fighting RapMon güçlü ol" 
(*Daenamhyup: Kidoh, RapMon, Supreme Boi, Marvel J gibi rapçilerin olduğu bir rap ekibi. RapMon şu an aktif olarak içlerinde yer almıyor ama desteğini her zaman gösteriyor.)

Öte yandan hayranlar daha program yayınlanırken bile B-Free'ye twitter üzerinden saldırmaya başlamışlardı. B-Free de bazı tweetlere cevap yazdı fakat tüm tweetleri burada çevirmeyeceğim. Genelinde ağır sözler içeren konuşmalar var. Gece geç saatlere doğru B-Free bu tweeti İngilizce olarak attı: 

"Aslında hiçten geldiğim (sıfırdan başladığım) ve benim hakkında konuşan insanlar olduğu için şükrediyorum. Bu beni çalışmaya ve daha iyi müzik yapmaya iten tek şey ve belki böylece iyi bir insan olabilirim. Ben sadece bir adamın makyaj yapıp Lady Gaga gibi dans ettiği bir yerde bir bakış açısından alay ediyorum, yani sadece eğleniyorum ve olay bu."

Birkaç hayranı daha cevapladıktan sonra da Korece olarak bu tweeti attı;

"Ah bugün çok eğlenceliydi! Bu kadar insan üzerinde bu kadar etkili olduğum gerçeği! Neyse, eğer hala 20 dakidadır söylediğim şeyleri düşünüyorsanız, samimiyetle size gidip bir erkek arkadaş bulmanızı öneriyorum."

Rap Monster ve Suga bu olaylar karşısında hiçbir açıklama yapmadı. Twitter üzerinden ya da başka bir şekilde bir şey demedi. 22 Kasım boyunca hiçbir üye Twitter ve Fancafede bir şey paylaşmadı. O gün orada bulunup fotoğraf çeken ARMYler şu an için ne fotoğraf ne de video yayınladılar. O güne ait Suga ve RapMon'un performansından sadece bu video var.
_________________________
Güncelleme (28.11.2013)

Suga ve Rap Monster'ın performansı;


Kaynaklar: squishette & salonkirin & allkpop
Hazırlayan: S-Nuna @BTSTurkey
Düzenleme: Golden_V @BTSTurkey

Yorumlar